صادرات مایعات کرایوژنیک به کشورهای همسایه توسط ناوگان بزرگ حمل و نقل متشکل از انواع مخازن موبایل (سمی تریلر و ایزو تانک) در حجم و فشارهای مختلف .
مخازن کرایوژنیک یا همان مخازن مادون سرد (دوئر) جهت حمل و نقل گازهای مایع در دمای بسیار پایین مانند ۱۵۰- درجه سانتی گراد و حتی دماهای پایین تر کاربرد دارد. مخازن کرایوژنیک مخازنی هستند که از دو لایه داخلی و خارجی تشکیل شده اند. این لایه ها به گونه طراحی و ساخته شده است که کمترین تبادل دمایی را با محیط اطراف داشته باشد. قسمت داخلی این مخزن از جنس استنلس استیل و لایه خارجی آن از فولاد کربن است.
خاصیت این مخازن در این است که دمای داخلی آن ۱۹۶- درجه سانتی گراد و دمای مخزن خارجی آن ۵۰+ درجه سانتی گراد میباشد. نگهداری از این مخازن بدون نیاز به مصرف برق و انرژی میباشد. در مطلب پیش رو نحوه نگهداری، نکات ایمنی و طریقه بارگیری این مخازن را توضیح خواهیم داد.
نحوه بارگیری مخازن کرایوژنیک
جا به جایی، حمل و نقل و همچنین بارگیری مخازن کرایوژنیک متحرک یا کرایوژنیک تا رسیدن به مقصد مورد نظر توسط موبایل تانک، ایزوتانک و سمی تریلر ها در حجم و فشارهای مختلف به سراسر کشور و کشورهای همسایه صورت می گیرد. بارگیری از مخازن کرایوژنیک توسط وپورایزر یا مبدل حرارتی صورت می گیرد بدین صورت که با استفاده از جریان هوا، گازهای مایع داخل مخزن را میتوان با مبدل حرارتی یا همان وپورایزر به حالت گازی تبدیل کرد. نکته قابل توجه در این روش این است بدون دخالت نیروی برق و تنها با دخالت جریان هوا اتفاق می افتد. در ساخت این مخازن تمامی تست های لازم نظیر آنالیز متریال، کنترل مونتاژ، تست رادیوگرافی و… انجام میشود تا خروجی آن از لحاظ کیفیت و ایمنی قابل اعتماد باشد.
صادرات و واردات گاز نیتروژن
ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان Nitrogen در جهان است و ظرفیت صادرات قابل توجهی در این زمینه دارد. در سال 2023، ایران حدود 1.5 میلیارد متر مکعب ازت صادر کرد که ارزش آن حدود 100 میلیون دلار بود. عمده گاز نیتروژن ایران به کشورهای ترکیه، عراق، افغانستان، پاکستان و عمان انجام میشود.
ایران نیز به واردات گاز نیتروژن نیاز دارد. در سال 2023، ایران حدود 1.2 میلیارد متر مکعب گاز نیتروژن وارد کرد که ارزش آن حدود 80 میلیون دلار بود. عمده واردات گاز N2 ایران از کشورهای روسیه، قطر و امارات متحده عربی انجام میشود.
کاربردهای پزشکی گاز اکسیژن :
کاربردهای حیاتی و بالینی گاز اکسيزن :
ازآنجاییکه گاز اکسیژن برای تنفس و سوختوساز بدن ضروری است پرکاربرد بودن آن در پزشکی دور از ذهن نیست. این گاز برای افزایش متابولیسم در بدن به کار میرود. بیمارانی که دچار مشکلات تنفسی هستند یا اینکه ریهی آنها به مقدار قابلتوجهی کارکرد خود را ازدستداده است، برای ادامهی حیات به کپسول اکسیژن نیاز دارند. افراد برای ناراحتی قلبی یا مصدومینی که دچار مشکلات تنفسی هستند نیزخیلی اوقات با کمک این گاز زنده میمانند تا به بیمارستان انتقال یابند.
کاربرد گاز اکسیژن بهعنوان ضدعفونیکننده :
از اکسیژن برای کشتن باکتریها و ضدعفونی کردن هم استفاده میشود. همچنین این گاز گاهی برای کاهش تجمع باکتریها در بدن به کار میرود.
کاربردهای ورزشی گاز اکسیژن :
کپسول اکسیژن در کوهنوردی کاربرد زیادی دارد. کوهنوردان برای تنفس در ارتفاعات بالا که فشار هوا کم است، از کپسول اکسیژن استفاده میکنند.
کاربردهای صنعتی گاز اکسیژن :
گاز اکسیژن در جوشکاری کاربردهای فروانی دارد. در ذوبآهن نیز برای تولید آهن به فولاد از اکسیژن استفاده میشود. همچنین گاز اکسیژن در برشکاری کاربرد دارد.
کاربرد های اکسیژن در صنایع هوایی و دریایی :
از سیلندر اکسیژن برای کمک به تنفس غواصان و فضانوردان استفاده میشود. بدون این گاز بسیاری از پیشرفتهای به وجود آمده در صنایع دریایی، هوایی و فضایی ممکن نبود.
کاربردهای نظامی گاز اکسیژن :
از گاز اکسیژن بهعنوان قسمتی از سوخت موشک استفاده میشود. این گاز چون قابلیت اشتعال فراوانی دارد کاربردهای نظامی و صنعتی زیادی دارد.
کاربرد نیتروژن در داروسازی
گاز نیتروژن واکنش پذیری زیای دارد. به همین دلیل در صنایع داروسازی از گذشته تا امروز مورد استفاده قرار گرفته است. شاید برای برخی از مردم تعجب برانگیز باشد که نیتروژن در بسیاری از فرآورده های دارویی که به طور روزانه مورد مصرف قرار می گیرند، استفاده شده است.
این گاز می تواند در ترکیب با گاز های دیگر مصارف دیگری در پزشکی داشته باشد. برای مثال نیتروس اکساید به عنوان بی حس کننده کاربرد دارد. از نیتروژن برای ذخیره سازی اسپرم و تخمک، اعصاب، خون، سلوله های ساقه ی مغز و بسیاری از نمونه های بیولوژیکی نیز استفاده می کنند.
کاربرد در صنایع تولیدی
معمولاً نیتروژن در بخش تولیدات صنعتی برای جمع شدگی اتصالات استفاده می شود و کمک می کند تا پش از نصب به اندازه ی قبلی خود باز گردند. نیتروژن این کار را از طریق القای دمای کم در حالت مایع انجام می دهد. نیتروژن مایع در پروزه های متعددی از جمله تونل سازی و حفاری و در ساخت و ساز کاربرد دارد. در قلب پیشرفت های جدید در فناوری و ساخت و ساز و فرآیند های تولیدی از نیترژن استفاده می شود.
کاربرد نیتروژن در الکترونیک
نیتروژن محصولات الکترونیکی و یا در تولید آن ها استفاده می شود. نیتروژن مانع از گرمایش بیش از حد وسایل الکترونیکی مانند کامپیوتر ها پس از چند ساعت کار پیوسته می گردد. از گاز نیتروزن در سیستم های سرکوبگر آتش در فناوری اطلاعات استفاده می کنند زیرا روش های متداول خاموش کردنن مانند آب در اینگونه موقعیت ها کارساز نیستند. نیتروژن به عنوان آشکار ساز پرتو ایکس و … در حوزه پزشکی نیز کاربرد دارد.
گاز نیتروژن و فولاد ضد زنگ
اثبات شده است که نیتروژن گازی همه کاره و مفید است. این گاز حتی جایگاه خود را در صنایع فولاد (استیل) پیدا کرده است. نیتروژن در این صنایع کمک می کند تا ناخالصی ها در فرآیند تولید جدا شوند و عامل مهمی در کیفیت استیل و ضد خوردگی بودن آن به شمار می رود. نیتروژن همچنین به عنوان گاز محافظ مانع از اکسایش و خوردگی از این طریق می شود.
گاز نیتروژن، گازی فراوان است که در کاربرد هایی کلیدی و مهم از آن استفاده می شود
برای صادرات یا واردات گاز باکارشناسان ما تماس بگیرید.