میلگردها به انواع مختلفی تقسیم میشوند که هر کدام کاربرد و ویژگیهای مخصوص به خود را دارند. امروز به کلیت انواع میلگرد اشاره میکنم:
میلگرد ساده (A1): این نوع میلگرد بدون آج است و بیشتر در پروژههایی که نیاز به انعطافپذیری بالا دارند، استفاده میشوداز نظر میزان سختی در دسته میلگردهای نرم قرار دارد. میزان تنش جاری در این محصول نیز 2300 کیلوگرم است که با تغییر شکل پلاستیکی 25 درصد مشخص می شود.مقاومت کششی 360 و مقاومت تسلیم آن 240 psi است.
میلگرد آجدار (A2): این میلگرد دارای آجهای مارپیچ است و مقاومت بیشتری نسبت به میلگرد ساده دارد. بیشتر در سازههای نیمهسنگین استفاده میشودبه آن میلگرد آجدار حلزونی یا مارپیچ هم گفته میشود. درصد شکلپذیری این میلگرد، 19 درصد است و نیمه ترد محسوب میشود. میلگرد A2 تا جای ممکن، نباید تحت جوشکاری و خمکاری قرار بگیرد مقاومت کششی این میلگرد 500 و مقاومت تسلیم آن 300 psi استتنش تسلیم یا Fy عددی در حدود 340 مگاپاسکال میباشد و به دلیل مقادیر بالاتری از کربن بهتر است تا جای ممکن نباید تحت جوشکاری و خمکاری قرار بگیرد.
میلگرد آجدار (A3): این نوع میلگرد دارای آجهای جناغی یا ضربدری است و برای سازههای سنگین و مستحکم کاربرد دارد.میلگرد A3 یک نوع میلگرد آجدار، با آجهای مارپیچی شکل است که از لحاظ سختی در رده نیمه سخت قرار دارد . مقاومت میلگرد A3 نسبت دو گرید A1 و A2 بیشتر است و از آن به عنوان میلگرد اصلی سازه و میلگردهای طولی تیر و ستونها استفاده میشود.میلگردهای آجدار A3 دارای استحکام کششی برابر 600 و حداقل کارایی مجاز برابر 400 مگاپاسکال می باشد. تنش نسبی پلاستیکی آن 14 درصد است و به عنوان یک میلگرد خشک تعریف می شود.
میلگرد آجدار (A4): این میلگرد با آجهای مرکب، بالاترین مقاومت و سختی را دارد و برای پروژههای ویژه و صنعتی طراحی شده است.میلگرد A4 یا آج 500 مطابق استاندارد ملی ایران، نوعی میلگرد ساختمانی است که بیشترین استحکام را در میان سایر آرماتورها به خود اختصاص داده است. استفاده از این میلگرد در پروژه های عمرانی با توجه به استحکام و صرفه اقتصادی رو به افزایش است.
میلگرد فولاد کربنی: این میلگرد به دلیل قیمت مناسب و مقاومت بالا، یکی از پرکاربردترین انواع میلگرد است.میلگرد کربن CFRP یکی از مصالح جایگزین میلگردهای فولادی است که میتواند به خوبی در محیطهای خورنده و با درجات مغناطیسی بالا، دوام خود را حفظ کند. آرماتور کربن با داشتن مقاومت کافی به خوبی میتوانند در محیطهای خورنده خاکی و به عنوان مصالح پایدار سازی گودبرداریهای خاکی مورد استفاده قرار گیرند
میلگرد گالوانیزه: این نوع میلگرد با پوشش روی، مقاومت بالایی در برابر زنگزدگی دارد و در محیطهای مرطوب استفاده میشود. این لایه محافظ و پوشش روی مانعی در برابر عنصر های خورنده می باشد و از خوردگی ، پوسیدگی و زنگ زدگی میلگرد زمانی که در برابر بتن و رطوبت قرار میگیرد جلوگیری می کند.
میلگرد کامپوزیت (FRP): این میلگرد از مواد پلیمری تقویت شده با الیاف ساخته شده و برای پروژههایی که نیاز به مقاومت بالا و وزن کم دارند، مناسب است.میلگرد کامپوزیت (FRP) به میله هایی گفته میشود که از پلیمرها و الیاف خاصی مثل الیاف کربن، شیشه و الیاف بازالت ساخته شده است. وزن کم، مقاومت در برابر خوردگیها، عدم رسانایی الکتریسته و صرفۀ اقتصادی، از مزایای میلگردهای کامپوزیت است.